در این مقاله میخوانید
آلمان اولین کشور تولید کننده کت و شلوار
در رابطه با تاریخچه کت و شلوار گفته میشود که اولین دوخت کت شلوار در کشور آلمان انجام شده است و اولین کت و شلوارها مختص به این کشور است. کت و شلوارهای چهارخانه که قد شلوار تا قوزک پا بوده است. این نوع از کت و شلوارها با نام( زیزو) معروف هستند.
ریشه کت و شلوار در تمدن ایرانی
با مراجعه به فرهنگ و تمدن ایرانی متوجه خواهیم شد که به وجود آمدن کت و شلوار ریشه در فرهنگ و تمدن ایرانی دارد. در حال حاضر اکثریت مردم در تمام نقاط جهان بدنبال پوشاک و البسه های هستند که در این زیبا بودن راحت باشد. البسه ای مدنظر افراد است که دست و پا گیر نباشد و حس راحتی را به فرد القا کند. یکی از البسه های از دوران قدیم تاکنون پابرجا مانده است و دو ویژگی زیبایی و راحتی را توامان با هم دارد کت و شلوار میباشد.
میتوان گفت کت و شلوار جزو البسه های است که در تمامی دوران ها خواهان خود را داشته و همیشه ماندگار خواهد بود. کت و شلوار البسه ای جهانی است و در مراسمات مختلف مانند همایشات مراسم فرهنگی علمی و … از استفاده میشود.
ایران منشا کت و شلوارهای امروزی
در میان کتاب های موجود که در رابطه با تاریخچه کت و شلوار نوشته شده است میتوان به کتاب روت ترنویل کاکس اشاره کرد در این کتاب به دو نوافرینی ایرانیان نیز اشاره شده. در دوران قدیم ایرانی ها بالاپوش خود شلوار زیر پیراهن و جوراب بر تن می کردند و بعد ها کت جایگزین بالاپوش بلند ایرانی ها شده است. بدون شک ایران منشا کت و شلوارهای امروزی آقایان است.
شواهد موجد نشان دهنده این است که از همان دوران قدیم شلوار از جزو اصلی پوشش ایرانی ها بوده است در صورتی که دیگر فرهنگ ها و تمدن ها مانند آشوری ها و یونانی ها این چنین نبوده.
در نقشه و نگار های که بر روی بشقاب های نقره قدیمی وجود دارد آثاری از کت کوتاه با آستین های بلند دیده می شود که نمایانگر این است که ساسانیان (اغلب پادشاهان ساسانی)در آن دوران از این چنین کت های استفاده می کردند. نظیر این نقوش در طاق بستان هم وجود دارد.
در واقع کت های آن زمان کوتاه جلوباز و دارای دکمه های گرد که روی سینه بسته می شد و برای زیبا بنظر رسیدن آنها روی یقه و دور سینه نوارهای زیبا دوخت می شد همچین مکتوبات باقی مانده از دوران یونانی مانند هردوت صحت این نوپردازی ایرانیان را تایید میکند.
با توجه به آنچه در تاریخچه کت و شلوار وجود دارد در آن دوران مردم ایران بخاطر پوشیدن شلوار مورد تمسخر یونانی ها قرار میگرفتند و با وجود اینکه اسکندرخان تمایل به پوشیدن البسه ایرانی داشت یونانی ها از پوشیدن شلوار امتناع می کردند.
تا اینکه در دوران اشکانیان پوشیدن شلوار و بالاپوش های با آستین بلند در میان مردم متداول شد. در آثار باقی مانده از دوره اشکانیان میتوانید پیراهن و شلواری که در زمان مرسوم بوده است را مشاهده کنید یکی از این آثار پیکره فلزی سردار اشکانی است که در موزه ایران موجود است.
ایرانیان در طول تاریخ نخستین افردای بودند که شلوار می پوشیدند حتی گفته میشود که ایرانی ها نوعی شلوار تنگ از جنس چرم مخصوص سوارکاری داشتند.
ورود کت و شلوار به ایران
تاریخچه کت و شلوار در ایران:کت و شلوارهای با سبک و سیاق غربی از دوران رضاشاه به علت علاقه ای که ایشان به نوگرایی داشتند وارد ایران شد. رضا شاه فردی بسیار اهل سفر بود و در سفرهای خود به اروپا سعی بر این داشته که پوششی همانند آنها داشته باشد به همین دلیل از آن زمان کت و شلوارهای با سبک غربی وارد پوشش پادشان ایرانی شد.
در ابتدای ورود پوشش کت و شلوار در ایران مردم بر این عقیده بودند که رنگ مشکی رنگی مناسب و رسمی است به همین دلیل اغلب کت و شلوار های که افراد در آن زمان می پوشیدند مشکی رنگ بود.در واقع کت و شلوار به رنگ مشکی از قدیم تاکنون مورد علاقه و پسند افراد است.
در ایران کت و شلوار مشکی در مراسمات مختلف استفاده میشود از جمله مراسمات عروسی. اکثریت دامادها در مراسم ازدواج کت و شلوار مشکی می پوشند.
اولین کت ها که در جهان مرسوم بودند اغلب بلند و مناسب فصل سرد سال بوده است. در آن زمان کت و شلوار تنها برای زیبای استایل و خوش پوش بودن استفاده نمیشد بلکه به عنوان لباس گرم برای فصول سرد می پوشیدند و این نوع از کت و شلوارها دارای آستر بودند. اکثریت کت ها بلند و تک دکمه بودندو قطعا تنوع امروزی را نداشتند.
کت و شلوار های امروزی
اما امروزه و دوره جدید کت و شلوارها در تنوع بسیار زیاد تولید میشوند. تنوع زیادی در رنگ طرح کت و شلوارها وجود دارد و هر فرد میتواند متناسب با سلیقه خود کت و شلوار مناسب را انتخاب کند. در حال حاضر برندهای بسیاری در سطح جهان کت و شلوارهای با طرح ها جدید و به روز ارائه میدهند و میتوان گفت رقابت در این عرصه بسیار داغ است.
با و جود اینکه در ایران به اندازه کشورهای غربی تولید کت و شلوار زیاد نیست اما به تازگی برندها تاپ و شناخته شده وارد این رقابت شدند و تبلیغاتی گسترده ای در این زمینه انجام میدهند.
کت و شلوارها با برندهای ایرانی نیز از نظر کیفیت و جنس مرغوب و مناسب هستند و تنوع های بسیار زیاد تولید میشوند تا مورد پسند مردان ایرانی قرار گیرند. و معمولا کت و شلوار را به همراه کروات و جلیقه میپوشند.
پوشش هر کشوری متناسب با فرهنگ و تمدن آن کشور است به عنوان مثال در کردستان مردان در مراسم عروسی بجای استفاده از کت و شلوار لباس محلی می پوشند و مسلما پوشش هر کشور با کشوری دیگر متفاوت است با این حال کت و شلوار در بسیاری از نقاط جهان مورد پسند همگان قرار گرفته است.
در حال حاضر کت و شلوار در ایران در محل کار نیز استفاده میشود و بدلیل سادگی و راحتی افراد زیادی ترجیح میدهند از این نوع لباس استفاده کنند. حتی در بعضی از ادارات و شرکت ها پوشیدن کت و شلوار اجباری میباشد.